کد مطلب: 171924
براي صادرات صنايع دستي چهارمحال و بختياري چه کرديد؟
صنايع دستي، شکوفايي اقتصاد استان يا ظرفيتي خاک خورده
تاریخ انتشار : 1396/03/22 10:54:09
نمایش : 1503
با وجود اين حجم از هنر و توانايي توليد صنايع دستي بي‌بديل و ارزشمند به دليل نبود برنامه‌هاي حمايتي و عدم توجه مسئولين اين ظرفيت استان به جاي صادرات به کشورهاي جهان اکنون در حال فراموشي است اگر مسئولين امر با سرمايه‌گذاري بر روي صنايع دستي استان را به دروازه صادرات صنايع دستي تبديل مي‌کردند علاوه‌بر کاهش چشمگير آمار بيکاري اکنون شاهد حضور چندين برابري توريست‌هايي از اقصي نقاط مختلف جهان نيز بوديم















به گزارش هفت چشمه به نقل از جهانبين نيوز؛ يکي از بخش‌ هاي مهم اقتصادي و فرهنگي در ايران، حوزه صنايع دستي و هنرهاي سنتي است که ابزاري قابل توجه براي صادرات کالا، اشتغال‌زايي، جذب توريسم و بالا بردن سطح توليد ملي به شمار مي رود. کشور ايران از اقوام و آداب و رسوم مختلف تشکيل شده که هر کدام از اين اقوام با توجه با تاريخ و فرهنگ خود، در صنايع دستي و هنر هاي سنتي حرف هاي بسياري براي گفتن دارند.

صنايع دستي ايران از ظرفيت هاي بسياري برخوردار است و محصولات برآمده از اين صنعت مورد اقبال عموم مردم و توريست‌ها قرار دارد و کافيست که با نگاهي جامع و برنامه‌ريزي منسجم براي توليد و معرفي اين محصولات اقدامات لازم انجام شود. در واقع صنايع دستي پلي ميان اقتصاد و فرهنگ است و با توسعه آن، نه‌تنها به اشتغال‌زايي و اقتصاد کمک کرده‌ايم بلکه گام بلندي در جهت معرفي فرهنگ اصيل ايراني برداشته‌ايم.

صنايع‌ دستي از يک‌ سو فعاليت و حوزه‌‌اي اقتصادي است که هم مي‌‌تواند بر روي رشد صادرات غيرنفتي کشور تاثير فزآينده گذاشته و زمينه اشتغال فراواني را ايجاد کند و هم از سوي ديگر بستري براي معرفي بهتر و فراگير فرهنگ و هنر ايران در داخل و خارج کشور باشد.

با توجه به اين دو کارکرد همزمان صنايع‌ دستي و تاثيرات آن در رشد اقتصادي کشور، ضروري است که در برنامه‌‌ريزي‌‌هاي کلان کشور، نسبت به آن توجه ويژه‌اي صورت گيرد.

در دنياي امروز رويکرد غالب کشورهاي توسعه‌‌يافته بر رشد و فراگيري صنايع خلاق مثل صنايع‌ دستي و هنرهاي سنتي است درحالي که بسياري از آنها بر خلاف کشور ما ظرفيت‌هاي بومي در اين حوزه ندارند، اما اهميت بالاي صنايع خلاق و تاثير فراواني که بر توسعه پايدار کشورها دارد، آنها را به اين سمت و سو سوق داده است، آنچه که مهم است استفاده از تمام ظرفيت‌هاي توليدي کشور است و اگر ما در برخي از صنايع بزرگ با موانعي جدي مواجه و يا نيازمند تکنولوژي خارجي هستيم، بايد بتوانيم از ظرفيت‌هاي دروني خود ازجمله صنايع دستي که ريشه در فرهنگ و سنن مردم ايران دارد بهره بگيريم.

اشتغال‌زايي، صادرات محصولات غيرنفتي، افزايش سرانه توليد ملي و... تنها بخشي از ظرفيت صنايع دستي در اقتصاد کشور است که نياز به حمايت بيشتر دولت دارد.

در سال‌هاي اخير صدور کالاهاي صنايع دستي نه‌تنها از سوي کشورهاي جهان سوم بلکه از سوي کشورهاي پيشرفته نيز مورد توجه قرار گرفته، بويژه کشورهاي مهد صنايع دستي مي‌کوشند تا با اتخاذ تدابير حمايتي و سياست‌هاي تشويقي موجبات رشد و توسعه صنايع دستي را بعنوان يکي از اقلام مهم صادراتي بدست آوردند.

يکي از ويژگي‌هاي مهم و منحصربه‌فرد استان چهارمحال و بختياري که از فرهنگي غني و تاريخي ارزشمند برخوردار است صنايع دستي اين استان است مردمان استان بختياري با دستاني زمخت که حاصل زحمت و تلاش شبانه‌روزي در عين محروميت و استضعافند با لطافت چنان اثر هنري مي‌آفرينند که هر بيننده‌اي را حيران مي‌کند.

صنايع دستي بختياري‌ها، ويژگي‌ها و مختصاتي دارد که با انواع توليدات مشابه به دست ديگران قابل تميز دادن است صنايع دستي بختياري فقط انواع بافت‌ها را شامل مي‌شود. تقريبا اغلب زنان و دختران ايلياتي با آنها آشنايي دارند. معمولا از مواد اوليه توليد شده توسط خودشان بهره مي‌گيرند و در موارد محدودي از نخ پنبه‌اي کارخانه‌اي به‌عنوان تاربافته‌هاي‌شان استفاده مي‌کنند.

از امتيازات توليدات مردمان استان، عدم تشابه و ناهمانندي کارهاي‌شان است و اين به دليل عدم استفاده از الگو و مدل براي نقوش توليدات‌شان است.

تنوع و گوناگوني رنگ و نقش در بافته‌هاي زنان و دختران بسيار زياد است و کمتر مي‌توان ديد که بافنده‌اي دو يا چند محصول يک اندازه و يک نقش با رنگ واحد توليد کند. بافندگان محلي از دارهايي استفاده مي‌کنند که به صورت افقي است. نقش‌ها و طرح‌هايي که در قاليبافي منطقه به کار مي‌رود عبارتند از نقشه‌هاي خشتي، بيدمجنون، ترنج، طاووس، سرو، کاج، گلدان، و گل چالشتري.

صنايع دستي استان به دليل شيوه‌هاي مختلف در توليد، تنوع بسياري دارند. دليل اين تنوع، وجود عشاير و روستايياني است که در توليد اين هنرهاي دستي سهم بسزايي دارند و همچنان به شيوه‌هاي سنتي انجام مي‌دهند و توليد کارگاهي و مدرن جايگاهي ندارد.

صنايع دستي چهارمحال بختياري به دو گروه تقسيم مي‌شوند يک گروه آن صنايعي است که به نيروي زيادي نياز دارد و توسط مردان انجام مي‌شود مانند نمدمالي و گروهي ديگر هم توسط زنان هنرمند توليد مي‌شوند مانند انواع دستبافت‌ها. صنايع دستي در اين منطقه بيشتر به‌عنوان يک فعاليت جنبي در کنار مشاغل اصلي است. معمولا زنان خوش ذوق و هنرمند بختياري براي پر کردن اوقات فراغت خود مشغول به اين حرفه هستند.

ازجمله مهم‌ترين صنايع دستي استان چوقا يا چوخابافي، خرسک‌بافي، جاجيم‌بافي، نمکدان‌بافي، وريس‌بافي، خورجين‌بافي و توليد سياه چادر و يا گبه، بافته‌هاي پشمي مانند کلاه و دستکش، گيوه، نمد گليم قالي و قاليچه، جل روزيني، قفل‌سازي، پلاس، کمچه‌دان، سفره آردي و بافته‌هاي خانگي نظير کلاه نمدي، عبا، نمد، گهواره و کوبه.

در اين ميان با وجود اين حجم از هنر و توانايي توليد صنايع دستي بي‌بديل و ارزشمند به دليل نبود برنامه‌هاي حمايتي و عدم توجه مسئولين اين ظرفيت استان به جاي صادرات به کشورهاي جهان اکنون در حال فراموشي است اگر مسئولين امر با سرمايه‌گذاري بر روي صنايع دستي استان را به دروازه صادرات صنايع دستي تبديل مي‌کردند علاوه‌بر کاهش چشمگير آمار بيکاري اکنون شاهد حضور چندين برابري توريست‌هايي از اقصي نقاط مختلف جهان نيز بوديم متاسفانه اگر متوليان امر هرچه زودتر براي ميراث اين استان که به دليل بي‌توجهي و بي‌تدبيري در حال فراموشي است فکري نکنند در سال‌هاي آينده خبري از توليدات ناب صنايع دستي بومي محلي نخواهيم بود و نسل آينده از صنايع دستي استان تنها عکس و خاطره‌اي دريافت خواهند کرد.

انتهاي پيام/۱۰۲۸ج
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg